İnternet Sitesi: https://www.belek.edu.tr/Anasayfa/Akademi?programkodu=38
Telefon: 444 1 264
Fax: …
E-Mail: sosyalhizmetler@belek.edu.tr
Program/Bölüm Sorumlusu: Öğr. Gör. Mehmet ESER
MİSYONUMUZ
Antalya Belek Üniversitesi MYO Sosyal Hizmetler Programının misyonu; topluma dokunan ve kapsayıcı bir üniversite kimliğiyle, evrensel değerler ışığında, toplumsal refahın artırılmasına katkı sağlayacak nitelikli sosyal hizmet teknikerleri/ meslek elemanları yetiştirmektir. Bu misyon doğrultusunda; bilim, teknoloji, kültür, sanat ve spor alanlarında bilgi, hizmet ve teknoloji üreterek toplum yararına sunmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Sosyal Hizmetler Programı olarak bu misyon bağlamında toplumsal katkı, stratejik amaçlar ve hedefler doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
VİZYONUMUZ
Evrensel ve toplumsal değerlere saygılı, insan ve hayvan haklarına duyarlı, çevre dostu ve değişime ayak uyduran bir eğitim anlayışıyla topluma dokunan ve kapsayıcı bir üniversite kimliği içerisinde Sosyal Hizmetler Programı olarak faaliyetlerini sürdürmektir. Bu vizyon doğrultusunda; bilim, teknoloji, kültür, sanat ve spor alanlarında üstün nitelikli bireyler yetiştirerek toplumsal refahın artırılmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Sosyal Hizmetler Programı, öğrenci merkezli ve yetkinlik temelli öğretim yöntemleriyle, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesi ile uyumlu eğitim öğretim sürecini sürdürmektedir. Bilimsel yaklaşım, eleştirel düşünce ve uygulamalı öğrenmeye dayalı eğitimlerimizle, öğrencilerimizin akademik gelişimini ve kariyer planlamasını destekleyen hizmetler sunulmaktadır.
TEMEL DEĞERLERİMİZ
EĞİTİM AMAÇLARIMIZ
Sosyal Hizmetler Programının amacı; bireylerin çevrelerinden iletişim, destek ve yardım alarak toplumun sahip olduğu kaynaklardan yararlanmalarını ve kendi güçlerinin farkına varmalarını sağlayarak yaşam ihtiyaçlarını karşılayabilme ve kendi kendilerine yetebilme kapasitelerini geliştirmektir. Bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve toplumsal bütünleşmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
HEDEFLERİMİZ
Çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar, aile ve aile içi ilişkilerde sorunlar, engelliler, yardıma muhtaçlar, yoksullar, işsizler, madde bağımlıları, göçmenler, sığınmacılar, mülteciler, suçlular, hastalığı olanlar, sosyal hizmetin müdahale alanına girmektedir.
Belirtilen alanlarda çalışabilme yeterliliği ve yetkinliğine sahip meslek elemanları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
SOSYAL HİZMETLER PROGRAMININ/BÖLÜMÜNÜN GENEL TANITIMI
Sosyal Hizmetler Programı Üniversitemizin 25.01.2017 tarih ve 2017/1 sayılı Senato kararı ile açılmış, 08.02.2017 tarihinde onaylanmıştır.
Sosyal Hizmetler Programı Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü altında bulunan bir programdır. Sosyal Hizmetler Programı ilk öğrencilerini 2018/ 2019 Eğitim – Öğretim yılında alarak eğitime başlamıştır.
ÖSYM Kontenjanı: 15
Puan Türü: TYT
Eğitim Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Örgün
Eğitim Süresi: 2
Eğitim Yeri: Antalya Belek Üniversitesi Merkez Kampüsü
Kabul Koşulları: Lise veya dengi okul mezunu olmak ve ÖSYM tarafından belirlenen TYT puanı elde etmiş olmak gerekir. Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe yeterlilik şartı istenmektedir.
Programımızda 2023-2024 Eğitim – Öğretim yılında 267,14 tavan puan ve 213,43 taban puan TYT puanıyla %50 / %100 burslu olarak öğrenci alımı yapılmıştır.
Programa yerleşen öğrencilerin 30 iş günü zorunlu yaz stajları bulunmaktadır. Öğrenciler stajlarını kamu ve özel Sosyal Hizmet kuruluşlarında yapmaktadır.
Sosyal Hizmetler Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık ön lisans eğitimi vermektedir.
PROGRAM PROFİLİ
Eğitim – Öğretim Uygulama Alanları ve Program Olanakları
Sosyal Hizmetler Programı, öğrencilere teorik bilgi ile pratik becerileri bir arada sunarak kapsamlı bir eğitim – eğretim deneyimi sağlamaktadır. Programın eğitiminde teorik dersler, vaka analizleri yer almaktadır. Öğrenciler, sosyal hizmetin temel konularını içeren teorik derslerle bilgi birikimlerine katkı sağlamaktadır. Uygulamalı derslerle de alan deneyimi kazanmaları sağlanmaktadır. Akademik danışmanlık ile öğrencilerin eğitim süreçlerinde karşılaştıkları güçlükleri kolaylıkla aşmalarına yardımcı olmak ve kişisel gelişimlerine destek sağlamaktadır. Öğrenciler, çeşitli sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarında staj yaparak alan deneyimi kazanır ve bu sayede teorik bilgilerini uygulamaya aktarmaktadırlar. Kariyer olanakları arasında, kamu sektöründe Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, belediyeler, hastaneler ve okullar gibi çeşitli kurumlarda sosyal hizmet görevlisi olarak çalışma imkanları bulunmaktadır. Özel sektörde ise özel bakım merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, sivil toplum kuruluşları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda görev yapma olanakları mevcuttur.
Programdan Mezun Olan Öğrencilerin Hedeflenen Kazanımları:
SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI GİRİŞ KOŞULLARI
Sosyal hizmetler ön lisans programına giriş koşulları, genel olarak Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının belirlediği standartlara dayanmaktadır. Öğrencilerin Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri gerekmektedir. YKS’nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) bölümünden belirli bir taban puanı almış olmak, ön lisans programına başvurabilmek için gereklidir.
SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI MEZUNİYET KOŞULLARI
Dört dönemden oluşan ön lisans programının derslerini yüklenerek derslerden geçen ve 30 iş günü olan yaz stajını tamamlayan öğrenciler programdan mezun olabilir. Öğrencilerin başarılı olması için minimum 120 AKTS’yi tamamlaması ve diploma notunun en az 2.00 olması gerekmektedir.
SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI MEZUN İSTİHTAM PROFİLLERİ
Sosyal Hizmetler Ön Lisans mezunları öğrencilerimiz;
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; (Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri. Sosyal Hizmet Merkezleri, Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Çocuk ve Gençlik Merkezleri, Sevgi Evleri, Çocuk Sığınma Evleri, Aile Danışma Merkezleri, Kadın Sığınma Evleri, Huzurevleri-Yaşlı Yaşam Evleri, Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Şiddet İzleme ve Önleme Merkezleri, Darülaceze vb. yanında Sosyal Güvenlik Kurumu)
Sağlık Bakanlığı; (Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı, Hastaneler- Hasta Hakları birimi, Sosyal Servisler, Çocuk İzleme Merkezleri, Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek)
Adalet Bakanlığı; (Ceza İnfaz Kurumları, Çocuk Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri, Islah Evleri, Denetimli Serbestlik)
Gençlik ve Spor Bakanlığı; (Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Yurtları, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü)
İç İşleri Bakanlığı; (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Şubesi Müdürlüğü)
Belediyeler – Yerel Yönetimler; (Yardım ve destek hizmetleri, Kreş ve Bakım hizmetleri, Gençlik Merkezleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Kadınlara yönelik hizmet birimleri ve dayanışma evleri, Toplum Merkezleri vb.)
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sendikalar, Sivil Toplum örgütleri ve Gönüllü kuruluşlar, Yeşilay, Uluslararası Kuruluşlar ve Sivil Toplum Örgütleri, Özel Kreş ve gündüz bakımevleri, Özel Huzurevleri – Bakım Merkezleri, Özel Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Hastaneler, Özel Eğitim Kuruluşlarında istihdam olanaklarına sahiptir.
SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI DGS İLE GEÇİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Sosyal Hizmetler Programı mezunları, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile çeşitli üniversitelerin;
Lisans programlarına geçiş yaparak eğitimlerini devam ettirebilirler.
SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI GÖREVLERİ TANIMI
İhtiyaç sahiplerine, planlanan müdahalelere göre bireylerin sosyal sorunlarının çözülmesi veya hafifletilmesi amacıyla gerekli desteği sağlayan ve uygulayan kişidir. Sosyal hizmet teknikeri/Sosyal Çalışma Yardımcısı unvanı alırlar.
PROGRAM KURULU
Öğr. Gör. Mehmet ESER (Başkan)
Öğr. Gör. Ayşe Gül ORAL ALPAY (Üye)
Öğr. Gör. Abdurrahim Doğan (Üye)
İÇ PAYDAŞLAR
Öğr. Gör. Mehmet ESER
Öğr. Gör. Ayşe Gül ORAL ALPAY
Antalya Belek Üniversitesi Engelli Birimi
Antalya Belek Üniversitesi Bağımlılık ile Mücadele Komisyonu
Antalya Belek Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Etik Kurulu
Antalya Belek Üniversitesi Çocuk Eğitim ve Uygulama Araştırma Merkezi
Belek Üniversitesi bünyesinde bulunan bütün Akademik ve İdari Personel
Öğrenci Temsilcisi Nil Erben
DIŞ PAYDAŞLAR (PROGRAM DANIŞMA KURULU)
Akdeniz Otizmli Çocuklar Spor Derneği (AKOTİZMDER) Antalya
Antalya Kent Konseyi, Engelliler Meclisi
LÖSEV Antalya Temsilciliği
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı “Engelsiz Hizmet Komisyonu”
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Akdeniz Bölgesi Antalya Şubesi
SHU Belma ÖZORAN (Akdeniz Bölgesi SH Uzmanları Derneği Antalya Şubesi Başkanı),
SHU Şerafettin SAYAR (ÇYDD Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi),
Meryem GÖKAY BALKIÇ (Program Mezunu Öğrenci – İş kadını- Politikacı)
Özge AYDOĞAN (Program Mezunu Öğrenci)
Emine Döndü ACAR (Program Mezunu Öğrenci)
Sosyal Hizmetler Ön Lisans mezunlarının Ülkemizde iş ve çalışma alanları oldukça geniştir, bunlar:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri. Sosyal Hizmet Merkezleri, Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Çocuk ve Gençlik Merkezleri, Sevgi Evleri, Çocuk Sığınma Evleri, Aile Danışma Merkezleri, Kadın Sığınma Evleri, Huzurevleri-Yaşlı Yaşam Evleri, Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Şiddet İzleme ve Önleme Merkezleri, Darülaceze vb. ) yanında Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Belediyeler – Yerel Yönetimler, Üniversiteler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sendikalar, Sivil Toplum örgütleri ve Gönüllü kuruluşlar, Yeşilay, Uluslararası Kuruluşlar ve Sivil Toplum Örgütleri, Özel Kreş ve gündüz bakımevleri, Özel Huzurevleri – Bakım Merkezleri, Özel Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Hastaneler, Özel Eğitim Kuruluşları.
© PARSKASOFT Tüm Hakları Saklıdır