İnternet Sitesi: https://belek.edu.tr/Anasayfa/Akademi?programkodu=91
Telefon: 0284 235 78 85
Fax : …
E-Mail: optisyenlik@belek.edu.tr
Program Sorumlusu: Öğr.Gör. Gözde ÜNAL
MİSYONUMUZ
Ülkemizde yaşam kalitesini arttırmak ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak adına çağa uygun bilgi ve iletişim teknolojisine hâkim, yenilikçi ve gelişime açık, yaşam boyu öğrenme kültürü ve etik değerlere sahip, nitelikli profesyonel sağlık personeli yetiştirmektir.
VİZYONUMUZ
Mesleki sağlık eğitimi alanında, evrensel gelişmeleri ve yenilikleri takip eden, dünyadaki önemli mesleki eğitim kurumları ile iş birliği sağlayabilen ve rekabet edebilen, sadece ülkemiz için değil küresel düzeyde etkin rol ve sorumluluk alabilecek bireyler yetiştirebilecek bir program olmaktır.
TEMEL DEĞERLERİMİZ
EĞİTİM AMAÇLARIMIZ
Genel halk sağlığı bilgisine sahip, girişimci ve kendini yenileyebilen, yetkili uzman hekim tarafından hazırlanmış reçeteye uygun olarak, görme gereçlerinin seçimini, belirtilen ve tespit edilen ölçüler doğrultusunda hazırlanmasını ve hastaya adaptasyonunu sağlayan görme sağlığı teknikeri olan optisyenleri yetiştirmektir.
HEDEFLERİMİZ
Optisyenlik Programı olarak hedeflerimiz;
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranan bireyler yetiştirebilmektir.
OPTİSYENLİK PROGRAMININ GENEL TANITIMI
Optisyenlik Programı Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü altında bulunan bir programdır.
Optisyenlik Program Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü altında 2021-2022 Eğitim–Öğretim yılında açılmış ve Program 2021-2022 ilk öğrencileri ile eğitim-öğretime başlamıştır.
ÖSYM Kontenjanı: 40
Puan Türü: TYT
Eğitim Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Eğitim Süresi: 2 yıl
Eğitim Yeri: Antalya Belek Üniversitesi Kadriye Kampüsü
Kabul Koşulları: Lise veya dengi okul mezunu olmak ve ÖSYM tarafından belirlenen TYT puanı elde etmiş olmak gerekir. Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe yeterlilik şartı istenmektedir.
Programımıza 2023-2024’e 259,19 TYT puanıyla %50 burslu olarak öğrenci alımı yapılmıştır.
Programa yerleşen öğrencilerin 30 iş günü zorunlu stajları bulunmaktadır. Öğrenciler stajlarını 2 dönem sonu yazın yapmaktadır.
Optisyenlik Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık ön lisans eğitimi vermektedir. Kulüp etkinlikleri ve iş başında mesleki uygulama deneyimi ile öğrencilerin kazandıkları bilgileri pratiğe dönüştürmeleri sağlanmaktadır. Kariyer dersi ve yapılan çalıştaylar kapsamında optisyenlik sektöründen gelen isimleri ile bir arada bulabilme fırsatı edinen öğrencilerimizin; pratik iş yaşamı ile buluşabilmeleri açısından kurumsal (optisyenlik odaları, cam fabrikaları vb.) geziler gerçekleştirilmektedir.
PROGRAM PROFİLİ
Eğitim – Öğretim Uygulama Alanları ve Program Olanakları
Eğitim müfredatı kapsamında Uygulamalı Eğitimin yapıldığı makine ve teçhizat donanımlı bir optisyenlik laboratuvarı, gözlük cam ve çerçeve çeşitlerinin bulunduğu bir optik mağaza örneği bulunmaktadır. Öğrenciler 1. Sınıfın sonunda optik mağazalarda 30 iş günü staj eğitimine katılırlar. Öğrencilerin sektörle bağlantılarının kurulması, ürün bilgilerinin arttırılması amacıyla gözlük cam fabrikalarına, kurumsal optisyen mağazalarına teknik geziler düzenlenmekte, alanlarıyla ilgili uzmanların verdikleri seminerlere katılımları sağlanmaktadır. Programda uygulamalı eğitiminde kullanılan malzemeler mesleki sivil toplum kuruluşlarının ve optik sektöründen üretici-tedarikçi firmaların desteği ile karşılanmaktadır.
Programdan Mezun Olan Öğrencilerin Hedeflenen Kazanımları:
OPTİSYENLİK PROGRAMI GİRİŞ KOŞULLARI
Program 2000-2001 Eğitim–Öğretim yılında açılmıştır. Örgün öğretim olarak eğitim vermektedir. ÖSYM'nin ilgili mevzuatı doğrultusunda öğrenci seçme sınavından TYT Puan Türünden 150 ve üstü alan her öğrenci başvurma hakkına sahiptir.
OPTİSYENLİK PROGRAMI MEZUNİYET KOŞULLARI
Programı başarıyla tamamlamak için;
OPTİSYENLİK PROGRAMI MEZUN İSTİHTAM PROFİLLERİ
Programdan başarı ile mezun olan öğrencilerimiz
OPTİSYENLİK PROGRAMI DGS İLE GEÇİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Optisyenlik Programı mezunları, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile çeşitli üniversitelerin;
Lisans programlarına geçiş yaparak eğitimlerini devam ettirebilirler.
OPTİSYENİN GÖREVLERİ TANIMI
Göz doktoru tarafından tanısı konmuş hastalara, reçetelerine göre görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için kullanılan optik gereçleri (gözlük, kontakt lens vb.) hazırlayan ve uygulayan kişidir.
PROGRAM KURULU
Prof. Dr. Mehmet BULUT (Başkan)
Öğr. Gör. Gözde ÜNAL (Üye)
Öğr. Gör. Asiye GÜROL (Üye)
İÇ PAYDAŞLAR
Prof. Dr. Mehmet BULUT
Öğr. Gör. Gözde ÜNAL
Öğr. Gör. Asiye GÜROL
Antalya Belek Üniversitesi bünyesinde bulunan bütün Akademik ve İdari Personel
Öğrenci Temsilcisi Hakan Yıldırım
DIŞ PAYDAŞLAR (PROGRAM DANIŞMA KURULU)
Doç. Dr. Hasan ÖZDOĞAN (Antalya Bilim Üniversitesi Tıbbi Görüntüleme Teknikleri)
Öğr. Gör. Selçuk Oktay SOLAKÇI (Akdeniz Üniversitesi Optisyenlik Programı)
Özgür ÖZCAN (Atasun Optik İnsan ve Kültür Müdürü)
Fatma ACAR (Mezun Öğrenci)
İş İmkanları ve Çalışma Alanı:
Bu programdan mezun olan öğrenciler “Optisyen” unvanı ile kendi optik mağazalarını açabilecekleri gibi, optisyenlik müesseselerinde mesul müdür olarak da
çalışabilmektedir. Optisyenler gözlük yapan ve satan işletmelerde görev yapmaktadır. Mezunlar gözlük, lens ve cam şirketlerinde, hastanelerdeki göz sağlığı ile ilgili
laboratuvar alanlarında da çalışabilirler.
Ayrıca kamu hastanelerinde sağlık teknikeri (optisyen) olarak da görev yapmaktadırlar.
© PARSKASOFT Tüm Hakları Saklıdır