İnternet Sitesi: https://www.belek.edu.tr/Anasayfa/Akademi?programkodu=37
Telefon: 4441264
E-Mail: ascilik@belek.edu.tr
Program Sorumlusu: Öğr. Gör. Salim Okan GÜNDOĞDU
MİSYONUMUZ
Antalya Belek Üniversitesi Aşçılık Programının amacı; yiyecek ve içecek üretimi hakkındaki gerekli bilgi ve beceriye sahip, gıda sektörü başta olmak üzere yemek üretimi yapılan işletmelerde istihdam edilecek elemanlar yetiştirmektir. Bununla birlikte; yaratıcı, kendini geliştirmeye açık, değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilecek, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
VİZYONUMUZ
Yiyecek içecek sektörünün istihdam ihtiyacı olan gerekli teorik bilgi ve sektörel deneyime sahip, başta Türk mutfağı olmak üzere dünyadaki farklı mutfaklara ait yemek kültürünün bilimsel metotlara dayalı, farklı teknikler kullanan ve uygulayan, araştırmaya önem veren ve bilgileri sentezleyen, iletişim kabiliyeti yüksek ve takım çalışmasına uyumlu aşçılar yetiştirmeyi hedeflemektir.
TEMEL DEĞERLERİMİZ
EĞİTİM AMAÇLARIMIZ
Programın amacı; işletmelerin ihtiyaç duyduğu mutfak şeflerini veya iş görenlerini yetiştirmektir. Bu doğrultuda; Türk ve Dünya mutfağının genel özelliklerini ve yiyeceklerini bilen, hijyen kurallarına ve gıda mevzuatına hakim, yiyecek içecek hizmetleri alanında ve gıda üretim işletmelerinde temel düzeydeki mutfak bilgi ve becerilerini kullanarak yorumlayabilen, yemek pişirme teknikleri konusunda yeterli, mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip, planlı ve sistemli çalışma alışkanlığı kazanmış, analitik düşünebilen, mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek nitelikli bireyler yetiştirmektir.
HEDEFLERİMİZ
Aşçılık programı olarak hedeflerimiz;
AŞÇILIK PROGRAMININ GENEL TANITIMI
Program/ Bölüm 2020 – 2021 Eğitim - Öğretim yılında açılmıştır.
Antalya Belek Üniversitesinde Aşçılık Programı 2020 – 2021 yılında eğitim – öğretime başlamıştır.
ÖSYM Kontenjanı: 20
Puan Türü: TYT
Eğitim Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Örgün Eğitim Süresi: 2 yıl
Eğitim Yeri: Antalya Belek Üniversitesi Kadriye Kampüsü
Kabul Koşulları: Lise veya dengi okul mezunu olmak ve ÖSYM tarafından belirlenen TYT puanı elde etmiş olmak gerekir. Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe yeterlilik şartı istenmektedir.
Programımızda 2023 – 2024 eğitim öğretim yılında 232,57 TYT puanıyla %50 burslu olarak öğrenci alımı yapılmıştır.
Programa yerleşen öğrencilerin 45 iş günü zorunlu stajları bulunmaktadır. Öğrenciler stajlarını ön lisans süresi boyunca eğitim alacakları iki bahar akademik döneminin sonunda yazın yapmaktadır.
Aşçılık Programı, lise öğrenimi sonrasında 2 yıllık ön lisans eğitimi vermektedir. Kariyer günü etkinlikleri ile akademi sektör iş birliği yaratılarak öğrenciler için sektörde deneyim kazanma imkânı sunulmaktadır. Aynı zamanda ulusal olarak düzenlenen gastronomi festivalleri kapsamında öğrenciler yarışmalara katılmakta, sektör işverenleri ile buluşmaktadır.
PROGRAM PROFİLİ
Eğitim – Öğretim Uygulama Alanları ve Program Olanakları
Eğitim; Antalya Belek Üniversitesi Meslek Yüksekokulunun bulunduğu Belek yerleşkesinde yapılmaktadır. Uygulamalı dersler için bir adet uygulama ana mutfağı ve bir adet unlu mamuller mutfağı bulunmaktadır. Öğrenciler uygulamalı ders mutfaklarında alınan eğitim sayesinde sektöre hazır hale gelmektedir. Antalya Belek Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı eğitimi verilen yerleşkenin konumu itibariyle turizm faaliyetlerinin merkezinde yer alıyor olması sektöre geçişleri konusunda avantaj sağlamakta ve staj faaliyetlerinde, istihdam olanakları anlamında katma değer oluşturmaktadır. Ayrıca; Türk mutfağı başta olmak üzere, dünya mutfağı kültürleri hakkında bilgi sahibi olunur, ekmekçilik ve pastacılık dersleri ile ilgi duyduğu mutfak alanını keşfetmesine imkân tanınır. Program, mutfak yönetimi ve idaresi ile ilgili teorik derslerle birlikte desteklenerek donanımlı aşçılar yetiştirir.
Programdan Mezun Olan Öğrencilerin Hedeflenen Kazanımları
Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunar ve anlaşılır biçimde ifade eder.
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında; toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
En az bir yabancı dil öğrenerek alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
Aşçılık mesleği ile ilgili temel kavramları açıklar ve mutfakta kullanılan temel araç ve gereçleri tanımlar.
Mutfakta kullanılan yiyecek ve içecek gruplarını sınıflandırarak menü planlaması yapar ve bu doğrultuda standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar.
Doğrama ve pişirme tekniklerini kullanarak yemeklerin ön hazırlığı, pişirilmesi, süsleme, dekor ve sunumunu yapar.
Mutfakta; hiyerarşik yapıyı, hijyen uygulamalarını ve atık azaltımını öğrenir.
AŞÇILIK PROGRAMI GİRİŞ KOŞULLARI
Aşçılık Programı, Antalya Belek Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2020 – 2021 eğitim – öğretim yılında açılmış olan iki yıllık bir ön lisans programıdır. Aşçılık Programını tercih edecek öğrenciler TYT puan türü ile programa yerleşmektedir.
AŞÇILIK PROGRAMI MEZUNİYET KOŞULLARI
Programı başarıyla tamamlamak için;
Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 45 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
PROGRAM MEZUN İSTİHDAM PROFİLLERİ
Programdan başarı ile mezun olan öğrencilerimiz;
Uçak – kruvaziyer – tren – otobüs – hastane mutfaklarında aşçıbaşı,
Aşçıbaşı yardımcısı,
Kısım şefi,
Sos şefi,
Balık şefi,
Izgara şefi,
Kızartmalar şefi,
Joker şef (değişim aşçısı),
Soğuk şefi,
Pastane şefi,
Kasap,
Dömi şefi,
Araştırma şefi (test aşçısı),
Mutfak bilimcisi,
Yiyecek – içecek müdürü,
Yemek tedariği yöneticisi,
Mutfak yöneticisi,
Restoran denetçisi – koordinatörü,
Restoran müdürü
AŞÇILIK PROGRAMI DGS İLE GEÇİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Aşçılık Programı mezunları, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile çeşitli üniversitelerin;
Gastronomi ve Mutfak Sanatları,
Aile ve Tüketici Bilimleri,
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği,
Beslenme ve Diyetetik lisans programlarına geçiş yaparak eğitimlerini devam ettirebilirler.
AŞÇILIK PROGRAMI GÖREVLERİ TANIMI
Aşçılık Programından mezun olan öğrenciler mesleki anlamda becerilerini kazandıktan sonra sektörde; Aşçı, Mutfak Şefi, İşletmeci, Pastacı, Pasta yardımcısı olarak mesleki kariyerlerine devam edebilirler.
PROGRAM KURULU
Öğr. Gör. Aslı TARHAN (Başkan)
Öğr. Gör. Beyza KAÇAR (Üye)
Öğr. Gör. Salim Okan GÜNDOĞDU (Üye)
İÇ PAYDAŞLAR
Öğr. Gör. Aslı TARHAN
Öğr. Gör. Beyza KAÇAR
Öğr. Gör. Salim Okan GÜNDOĞDU
Gastronomi Kulübü
Antalya Belek Üniversitesi bünyesinde bulunan tüm Akademik ve İdari Personel
Öğrenci Temsilcisi Elif Vural
DIŞ PAYDAŞLAR (PROGRAM DANIŞMA KURULU)
Prof. Dr. Özgür Gölge (Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi)
Executive Chef Faruk TOSUN (Crystal Tat Beach Hotel)
Orhan Er YILMAZ (Mezun Öğrenci)
Aşçılık programından mezun olan öğrencilerimiz;
➢ Yiyecek-içecek işletmelerinin mutfak departmanları,
➢ Catering işletmeleri,
➢ Kamu ve özel sektör bünyesinde yer alan yiyecek içecek ve mutfak bölümleri,
➢ Otel ve konaklama tesislerinin yiyecek içecek bölümleri,
➢ Kendi işletmeleri,
➢ Turizm işletme belgeli yolcu gemilerinin mutfak bölümleri,
➢ Turizm işletme belgeli eğlence merkezlerinde yer alan tesislerin mutfak bölümleri,
➢ Hava yolu ikram hizmeti sunan işletmelerin mutfak bölümleri,
➢ Pastane işletmeleri,
➢ Kamuya ait turistik tesislerin mutfak birimleri,
➢ Orta ve büyük ölçekli zincir restoran işletmelerinde istihdam olanağı bulabilmektedirler.
© PARSKASOFT Tüm Hakları Saklıdır